
Cafeteria Plan
Frequently Asked Questions
Q: Is the Section 125 Cafeteria Plan going to  replace 

my group insurance benefits?

A: No way! In fact, your employer is improving your 
benefits by offering these choices.

Q: What if I am not covered or I do not have my 
dependents covered under my company’s health 
insurance plan?

A: You and your family can still participate in the Health 
Flexible Spending Account (FSA) or Dependent Care 
Assistance Plan (DCAP) reimbursement account.

Q: Why should I participate in the health  flexible 
spending account when I already have health 
insurance?

A: This account is used to pay for expenses that are not 
covered by insurance. For example, your insurance 
may not cover annual physicals, co-payments, eye 
exams, glasses, contacts, orthodontics, prescription 
drugs, or dental care, just to name a few. (See 
Eligible/Non-Eligible Expenses list.)

Q: What if I have a claim early in the  plan year and 
do not have enough  money in my account?

A: You are eligible for 100% of your election  at the start 
of the plan year for your Health FSA. This is referred 
to as the “Uniform Coverage Rule.” It gives you the 
ability to budget your medical expenses and spread 
them out over the entire year. Your elected payroll 
deductions will continue throughout the plan year to 
catch up on the expenses you have been advanced. 
For the DCAP account, you will be reimbursed as 
your deductions are deposited with your employer.

Q: Do I have to have a lot of expenses to 
participate?

A: No. You may put aside enough money to cover what 
you reasonably expect to spend during your plan 
year. You should not put more than that, because 
if you do not use the money, you will lose it. The 
Internal Revenue Service mandates this provision of 
the law. 

Q: How do I figure how much to put into my  medical 
expense account?

A: Look at your receipts or check register for the last 
year or two to see what you typically spend annually 
on medical expenses for yourself and qualified 
family members. Or, think about what you expect to 
spend on medical expenses during your plan year. 
You may be provided with a worksheet to use in 
estimating your expenses.

Q: What is the minimum I can put into my 
account(s)?

A: The amount specified in your Summary Plan 
Description as determined by your employer.

Q: What is the maximum I can put into my 
account(s)?

A: The maximum for each type of account is:

 FSA Medical: The amount specified in your 
Summary Plan Description as determined 
by your employer, up to the IRS-mandated 
maximum annually per employee. 

 Dependent Care: $7,500 per plan year and 
calendar year for the head of household or 
married filing joint tax return; $3,750 per 
plan year and calendar year for married filing 
separate tax return.
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Q: If I set aside pre-tax money in a spending 
account, why would I lose the money If I don’t 
spend it? 

A: This is an IRS guideline, not ours or your employer’s. 
If your plan does not include carryover, you will 
have an extended grace period of 2½ months 
from the end of the plan year to incur claims. You 
also have a 90-day run-out period from the end 
of the plan year to submit claims incurred during 
the plan year. Please refer to your Summary Plan 
Description. 

Q: Can expenses be reimbursed from my DCAP at 
the beginning of the month for care that will be 
provided during that month?

A: No, regulations require that claims can only be 
reimbursed when a service has actually been 
incurred. So, even though a participant pays for 
dependent care at the beginning of the month, until 
the care has actually been provided, the participant 
is not entitled to the reimbursement.

Q: Can an employee who participates in an   
employer-sponsored dependent care   
assistance plan also claim the dependent care 
tax credit?

A: There is no ‘double-dipping.’ If you are using a DCAP 
you may not also elect the tax credit on the same 
money. Please consult with your accountant or flex 
administrator for further review. 

Q: What is proof of payment/required 
documentation?

A: This would be a copy of your statement, invoice, 
visit record, explanation of benefits (EOB), or similar 
document. It should show the date, type of service, 
the amount of payment, and the provider. Voided or  
canceled checks are not qualified receipts. 

Q: Can I change my contributions during the year?

A: Only if you have a change of status,  such as 
marriage, divorce, birth, adoption, or a change in 
your or your spouse’s employment status.


